CINE SUNTEM NOI? MESERIAȘII!

Nu-mi plac regulile, deși recunosc că uneori e necesar sa le urmezi. Și nu pentru că cei ce le-au scris sunt neapărat “foarte deștepți”, ci pentru că societatea în care trăim se ghidează după ele. Astfel, copiii noștri sunt de puține ori avertizați despre acest aspect. Ei sunt învățați să fie rebeli, să facă doar ce vor, când vor, unde vor, sa-și elibereze spiritul, să nu se gândească la consecințe. Să se înțeleagă de la bun început că deep down susțin o viață trăită intens, fără griji și fără drame. Doar că…

Doar că acești copii despre care am menționat sunt fericiții posesori ai unei familii unite, fără să știe sau să le pese cât costă întreținerea, că blugii x sunt prea scumpi, iar exemplele pot continua. Eh, de ce menționez acest lucru? Pentru ca pe lângă acești copii, deloc vinovați de bunăstarea lor, mai există mulți alții cu un potențial fabulos, ce nu-și pun problema unei școli de renume, ci se lasă pe mâna sistemului românesc de educație. Nu voi critica nimic aici. Haterii să nu-și facă speranțe! NU voi critica pentru că au făcut-o alții mult mai bine, mult mai devreme și s-au bucurat de un reach impresionabil. Și-au adormit seara fericiți. Puterea mea de a schimba ceva în sistemul educațional este mică. Există, dar e mică. Puterea noastră e mare, dar un popor dezbinat este mai ușor de condus. Așa că, prin definiție, românii empatizează foarte mult, dar se opresc doar la asta. Nu e critică, e constatare. Și nu vorbesc despre conducerea actuală a țării, ci despre toate din 1990 încoace. Ăi mai mari au uitat cât de mici au fost (fie mici de vârstă, plini de speranțe, fie slugi). Și pentru că au uitat, copiii României suferă.

DSC_3083

Tocmai din această cauză și din princina faptului că țara are numai doctori docenți și erudiți prin naștere, meseriașii se împuținează. Da, da, electricienii, frizerii, lăcătușii, ajutorii de chelneri, betoniștii sunt “specii pe cale de dispariție”. Pentru că statul nu se preocupă pe cât trebui de școlile profesionale, acestea rămân ca o ultima opțiune pentru tineri. Și ca să fim sinceri, societatea îi pune la rang de cinste pe “ăia” din colegiu/liceu față de “ăia” din profesională. Meseriașii dispar! Iar o țară fără o forță de muncă și în alte domenii decât în management, PR, administrație, etc. este o țară cu o economie în scădere.

fabricat-in-tara-lui-andrei

Țara lui Andrei și Tabăra Meseriașilor m-au făcut să înțeleg toate aceste aspecte. Mi-au arătat cât de mulți tineri dornici să aibă o șansă reală pe plan profesional există. Sunt acei copii despre care vă vorbeam la început. Cei care nu au oportunități nenumărate, care nu sunt ai lui X sau ai lui Y. Ei sunt ai țării ăsteia, ai statului, ai noștri. OMV Petrom și i-a asumat și le-a demonstrat că șansa se creează, ea nu apare din nimic, pentru ea trebuie să muncești, să ai încredere în tine, să nu-ți abandonezi visul. Alături de mentori cu experiență, tinerii au pus în practică ceea ce restul află doar din cărți. De ce e important să faci, nu doar să știi, România? Pentru a nu-ți da cu stângu’n dreptu’. Pentru a nu oferi doar diplome, ci reale șanse de angajare pentru absolvenți.

14191566_1306307316047325_951380893_o

În Tabăra Meseriașilor am aflat copii deștepți, plin de energie bună, constructivă, cu un milion de curiozități și cu o putere incredibilă. Alături de ei am descoperit că sunt prea slabă, că trebuie să am curaj la rându-mi să lupt pentru ce îmi doresc. Și îmi doresc un sistem educațional organizat, implicat în viața elevului și a profesorului. Îmi doresc o conducere care SĂ VREA.

Nu vă dezvălui mai multe detalii despre acțiunea celor de la OMV Petrom, iar asta pentru că în scurt timp vă voi arăta pe canalul meu de Youtube ce au reușit să facă acești oameni, alături de alți oameni, pentru oameni.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s