Alecsandra Drăgoi sau povestea lui ”am timp”

Oamenii nu au timp. Este o problemă mondială. Una care dă bătăi de cap savanților. Toți încearcă să găsească soluții la această maladie. În caz că nu știați, timpul insuficient cauzează  dureri de cap și de inimă.

Nici nu știu ce sfaturi să dau pentru a putea minimaliza daunele fizice și emoționale provocate de această boală. Ați putea încerca să citiți despre oameni care își fac timp. Puțini ce-i drept, însă cu un mesaj destul de puternic de oferit. Alecsandra Raluca Drăgoi a reușit să învingă această problemă. A reușit să ofere tot timpul din lume pasiunii sale, fotografia. Unde mai pui că asta a făcut-o să măsoare secundele în bucurii și reușite. Alecsandra a câștigat unul dintre cele mai importante concursuri de fotografie, National Geographic Traveller 2015, iar cunoscuta publicație The Guardian i-a propus o colaborare de lungă durată. Vă invit să citiți despre cum această tânără a învins.

10838141_785999654782905_2182912049443569303_o

Tu ai ales fotografia sau ea pe tine? Cum a început această frumoasă legătură dintre voi două?

Sunt o persoană căreia îi plac provocările și profit de orice ocazie să ajung la ținta propusă. Îmi plac oamenii și poveștile lor, îmi plac cărțile și călătoriile pentru a îmi fortifica imaginația și îmi place să îmi exprim sentimentele și trăirile prin arta vizuală, fotografia.

Legătura între mine și fotografie este foarte strânsă, fiindu-mi întotdeauna alături pe drumul maturizării. A fost alături de mine la bine și la greu, ajutându-mă în anumite momente să arăt ceea ce simțeam și ceea ce nu reușeam să exprim prin intermediul cuvintelor.

Pasiunea a început la o vârstă fragedă, de la 14 ani. Fiind susținută foarte mult pe acest drum de anumite persoane și fiind înconjurată de persoanele potrivite să îmi deschidă această cale, am continuat să duc cunoștințele în fotografie la un alt nivel. Drumul a fost lung, ajungând să studiez pană în Marea Britanie, moment în care am reușit să îmi duc cariera la o altă etapă, având succes în toată lumea.  După ce am absolvit facultatea de fotografie la Universitatea Portsmouth cu First Class Honours Degree, am decis să mă axez pe pasiunea pe care o am pentru fotojurnalism și fotografie documentară, astfel fiind acceptată cu bursă pentru un master la Universitatea Westminster, unde am absolvit de curand cu Distinct.

Dupa cum se poate observa din portofoliul meu, pasiunea mea este axată pe fotografie documentară, editorială, fotojurnalism și fotografie de portret. Îmi place să exploatez provocările societății și să descopăr noi aspecte din viața de zi cu zi, dar în același timp îmi place să iau urmele trecutului și tradițiilor. În principiu caut povești, trăiri și emoții.

Cât de multă muncă este în spatele unei fotografii? Vorbim de spontaneitate sau despre o imagine conturată în mintea ta care urmează să prindă culoare?

Depinde foarte mult de proiectul pe care îl realizez. Lucrez cu ambele metode. Dacă fotografiez un eveniment, imaginile vor fi spontane, dar dacă lucrez la un anumit proiect și îmi doresc să surprind anumite momente, vor fi și ‘gândite’. În schimb, aceasta nu este o regulă scrisă, sunt momente când lucrez și spontan pentru aceste proiecte, totul depinde de ceea ce îmi doresc de la proiect și de la personajele fotografiate. Dacă vreau să fac un proiect ce implică o suită de imagini, totul devine mai lent și necesită o muncă mult mai critică.

12303975_913967875319415_5169403991449158687_o

Descrie-ne fotografia care a luat marele premiu la National Geographic Traveller 2015, momentul realizării ei, perioada.

România este o țară bogată când vine vorba de tradiții și superstiții. Din păcate,  în zilele noastre multe dintre acestea s-au pierdut, în schimb au mai rămas și câteva care pot fi întâlnite la sat sau în locuri mai puțin cunoscute, ferite de ochii multor privitori.

Tradițiile sărbătorite de anul nou sunt unele dintre cele mai captivante si interesante atracții. Diverse, colorate și bogate în simboluri și semnificații, aceste obiceiuri aduc sclipiri din ritualurile pre-creștine și subliniază stilul de viață agrar predominant din trecut.

Unele dintre cele mai colorate traditii de anul nou sunt dansatorii mascați, ceremonialurile magice de moarte si renaștere, prin diferite reprezentații, in special de urșii, la fel cum sunt ilustrați în imaginea surprinsă de mine. Fiecare rol și performanță are o semnificație specială provenită din realitatea culturală din satele românești “Dansul ursului”. Este una dintre cele mai spectaculoase dansuri mascate, ursul fiind un animal iconic pentru pădurile din România.

În trecut, un urs real a fost, de asemenea, inclus în dans. Această tradiție este în mare parte păstrată în Bucovina și Moldova.Tradiția are drept scop de a purifica si fertiliza solul pentru anul viitor.Cultul ursului este de origine geto-dacă, ursul fiind privit ca un animal sacru.

Cel mai probabil, oamenii cred că sacrificarea unui urs pentru acestă tradiție este un obicei rău și acest mod este un ultraj în afișarea culturii, dar oamenii ar trebui să se informeze înainte de a susține acestă afirmație. Urșii nu au fost omorâți special pentru creearea acestor piei de urs ca parte din “ritual “. Costumele sunt păstrate și conservate timp de mulți ani, de la strămoși și utilizate numai pentru tradițiile de Anul Nou.

Imaginea mea a fost surprinsă în timpul festivalului de iarna de la Comanesti. A fost o fotografie realizată pe moment, nu a fost nimic regizat, și acest fapt m-a făcut să aleg fotografia pentru acest concurs. În același timp am ales acestă fotografie datorită noutății și unicului. Este o tradiție interesantă și captivantă.

Câștigarea concursului National Geographic Traveller îmi va da forțe noi în a exploata și alte tradiții ascunde pe care urmeaza sa le descopăr în noul proiect pe care vreau sa îl încep.

10520090_10152541277921256_4662084129470204679_n

Cât de mult contează să participi la concursuri și mai ales să câștigi, dincolo de mulțumirea sufletească?

Sunt foarte multe aspecte importante pe care le beneficiezi din participarea competițiilor. În primul rând ai o oportunitate foarte mare să ieși din anonimat și să îți promovezi munca. Chiar dacă nu este împlinirea câștigului, există oportunitatea ca un membru din juriu să fie interesat de acea imagine. Este greu să ajungi câștigător și să fii pe placul tuturor, cu toate acestea înfrângerea te va ambiționa și mai mult. Așa am gândit pe parcursul anilor. Nu ajung să câștig toate competițiile pe care mi le doresc, dar niciodată nu mă demoralizez la o înfrângere. Acest lucru îl privesc ca un pas înainte. Trebuie să rămâi perseverent și să continui să construiești imagini unice pentru a face o schimbare. Totul este posibil când crezi în puterile tale.

Poți transforma o pasiune în cariera de vis? De ce este nevoie și la ce nu trebuie să renunți vreodată?

Cu siguranță fiecare persoană poate să își transforme pasiunea într-o carieră, dar acest lucru este foarte greu și spun de pe acum, totul are un preț. Este nevoie de foarte multă perseverență și putere de a trece peste clipe de neliniște și nesiguranță. Se știe prea bine că din artă și fotografie este greu să îți câștigi existența. Dar, stiu ca nimic nu este imposibil. Este un proces mai greu, dar dacă voi continua să cred în pasiunea si puterile mele, voi reuși să trec de orice clipă de neliniște. Sunt clipe și clipe, dar nu aș da nimic pe lume să îmi schimb cariera din cauza unor astfel de clipe. Niciodată să nu îți pierzi încrederea.

12374963_921128271270042_3690644513472712579_o

Care sunt planurile de viitor sau cele mai înalte trepte pe care vrei să urci?

Cel mai important plan pentru acest an este să extind proiectul început cu câștigarea premiului National Geographic Traveller. Sunt foarte pornită să exploatez tradițiile de iarnă în România, chiar și în alte părți ale Europei. Voi fi nevoită să aloc foarte mult timp acestui proiect, dacă nu anul acesta îl voi termina, măcar va fi un început de drum. Cred că sunt persoana potrivită să continui acest proiect având o mare mare pasiune pentru aceste tradiții.

De asemenea, munca mea pentru the Guardian va fi o prioritate, continuând pasiunea pentru povești și portret. Nu există loc mai bun ca the Guardian, unde îmi pot arăta pasiunea și determinarea pentru fotografie.

În afara celor doua mari planuri, sunt foarte motivată să călătoresc din ce în ce mai mult pentru a găsi inspirație. Londra este un loc bun pentru a îți face carieră, în schimb nu mă inspiră extrem de mult. Niciodadă nu îmi voi schimba perspectiva faptului că o poveste se poate găsi oriunde în lume, trebuie doar să privești mai mult în jur. În ciuda acestui fapt, diversitatea locului mă inspira și mai mult. Rezolvarea este să călătoresc din ce în ce mai mult.

Sunt mulți tineri cărora le este teamă să lupte pentru ceea ce-și doresc. Ce i-ai sfătui?

Totul este posibil dacă îți dorești cu adevărat. Trebuie să învățăm din fiecare greșeală pe care o facem, altfel nu vom avansa niciodată. Sunt de părere că ambiția este cea mai bună unealtă în a-ți atinge țelurile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s