Un nou record al pictorului Adrian Ghenie, 4 milioane de euro opera The Sunflowers in 1937

Un nou record al pictorului Adrian Ghenie la Sotheby’s chiar în această seara!

4 milioane de euro pentru opera “The Sunflowers in 1937”!

2988fc278a
The Sunflowers in 1937

„ Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi iar câştigul este o stranie excepţie!” Astfel declara pictorul Adrian Ghenie pentru ziarul englez, The Independent. Născut la Baia Mare şi absolvent al Universităţii de Arte şi Design din Cluj, românul Adrian Ghenie este cel care a ţinut prima pagină a publicaţiilor străine datorită vânzării unui tablou cu 1.43 de milioane de lire sterline.

Tabloul “Falsul Rothko”, o pictură în ulei pe panză, a fost în primă fază estimate la aproximativ 300.000 de lire sterline. Lucrarea romanului Adrian Ghenie a depăşit, însă, orice aşteptări.

53b313b095f9cfbb75000001
Falsul Rothko

Pictorul intrase în atenţia criticilor de artă şi a marilor colecţionari încă din perioada 2010 – 2011.  Lucrările sale se află în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, printre care amintim Centrul “Georges Pompidou”. Artistul este considerat a fi un reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. Nu este adeptul instrumentelor de picture tradiţionale, în realizarea creaţiilor sale optând pentru un cuţit de paletă şi stencil.

Tot pentru The Independent, Adrian Ghenie declara “ Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate ”.

dr-mengele-2
Dr.Mengele 2

Pictorul a cunoscut succesul după un şir de acţiuni pe care le-a luat încă din anul 2005, când a fondat, împreună cu Mihai Pop galeria Plan B. A urmat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 un spațiu expozițional permanent la Berlin, de altfel, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Lucrările lui Adrian Ghenie stârnesc interesul cunoscătorilor, pânzele sale vânzându-se fără prea mari eforturi. Printre creaţiile artistului cotate la ordinul sutelor de mii şi chiar a milioanelor de euro enumerăm “Dr. Mengele 2” şi “Regele”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s