LE FESTIVAL DE CANNES, O POVESTE SCRISĂ INTERNAŢIONAL

Festivalul de la Cannes a rămas încă din anul 1946 unul dintre cele mai importante şi comentate evenimente din domeniul cinematografiei. Vorbim despre un festival anual, care adună actori, regizori, producători şi personalităţi din toată lumea.

festival_CannesPalais des Festivals et de Congrès este locul special construit pentru a fi gazda acestei prestigioase gale. De-a lungul timpului, Le Festival International du Film de Cannes, cum francezii îl numesc, a devenit o rampă de lansare pentru filmele europene, mai ales într-o industrie a filmului Hollywood-ian care a cunoscut doar ascensiune pe piaţa internaţională a cinematografiei. Astfel, o oarecare egalitate in acest domeniu era necesară, motiv pentru care acest festival a fost pe lângă o oportunitate de a străluci în lumea mondială a filmului şi un foarte bun prilej pentru lansarea ultimelor producţii. Mai mult, distribuitori din întreaga lume vin la Festivalul de la Cannes pentru a-şi vinde drepturile de difuzare ale documentarelor, filmelor de scurt metraj sau de lung metraj.

Anul 2015 a găzduit ediţia cu numărul 68 a festivalului. Vedete de pe toate continentele au fost prezente şi s-au remarcat nu doar prin prisma carierei, ci şi prin apariţiile fără cusur. Ca şi în anii precedenţi, arta adună toate domeniile şi le prezintă splendoarea. Aşa se face că, dincolo de premierele cinematografice şi jocul actoricesc pe care presa şi criticii abia aşteaptă să le comenteze, ţinutele vedetelor ţin prima pagină a multor publicaţii de renume.

fan bingbingFan Bingbing

Printre creaţiile de modă cele mai discutate şi apreciate s-a aflat şi cea a actriţei chineze Fan Bingbing, ce a purtat o superbă rochie de seară din colecţia de primăvară 2015 a casei de modă Marchesa. Fan şi-a început cariera în actorie odată cu mini-seria My Fair Princess (1998-1999) şi a continuat cu producţii de excepţie precum Lost in Beijing (2007), Double Xposure (2012), dar şi blockbuster-ul X-Men: Days of Future Past (2014).

Chinese model Viann Zhang poses as she arrives for the opening ceremony of the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 13, 2015.        AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Viann Zhang

O altă apariţie uluitoare a avut-o actriţa şi producătoarea Zhao Tao, într-o rochie semnată de designer-ul Tadashi Shoji. Zhao Tao a jucat in numeroase filme ca Platform (2000), Still Life (2006), Cry Me a River (2008) şi A Touch of Sin (2013).

Multe alte controversate comentarii le-a primit Viann Zhang, ce a purtat o rochie de tip victorian. Actriţa a jucat în diverse producţii din China precum If You Are the One 2 (2010) şi Flying Swords of Dragon Gate (2011).

Printre cei prezenţi la Festivalul de la Cannes îi amintim şi pe actriţele Angelababy, Chang Sylvia, dar şi pe regizorul Peter Chan. În competiţia pentru premiul Palme d’Or a fost nominalizat şi filmul Mountains May Depart al regizorului chinez Jia Zhang-ke.

alice-peneaca-cannesAlice Peneacă

Pe lângă vedetele de la Hollywood, dar şi cele din China, actorii, regizorii şi producătorii români au strălucit pe covorul roşu de la Cannes. Catrinel Menghia a participat la proiecţia filmului The Tale of Tales, în care joacă alături de Salma Hayek, purtând o rochie argintie semnată de casa de modă Blumarine. În centrul atenţiei a fost şi producătorul şi regizorul Bobby Păunescu alături de modelul Alice Peneacă, aceasta alegând o creaţie semnată Stephan Pelger.

catrienel-menghia-salma-hayek
Salma Hayek  &  Catrinel Menghia

Printre producţiile româneşti alese la competiţia de la Cannes, ne bucurăm să menţionăm premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu. Mai mult, regizorul a fost inclus cu lungmetrajul Comoara în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. Tot în secţiunea Un Certain Regard a fost inclus şi lungmetrajul lui Radu Muntean. Scurtmetrajul Ramona, realizat în regia lui Andrei Creţulescu a reuşit să primească Premiul CANAL+ în cadrul Semaine de la Critique.

Despre Festivalul de la Cannes s-ar putea scrie zile, luni, ani. Este o poveste care a traversat epoci şi al cărei final nu va exista. Este nemuritoare, aşa cum arta şi cinematografia promit a fi. Nu ne rămâne decât să aşteptăm cea de-a 69-a ediţie a evenimentului şi să continuam basmul aşa cum ni se înfăşişează: MAGIC!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s