8 MARTIE, ZI LIBERĂ ÎN 27 DE STATE. ÎN ROMANIA DE CE NU SE POATE?

PARIS - CAFE

Dintotdeauna ziua de 8 martie a fost plină de felicitări, zâmbete și voie bună. De mică am creionat-o și dedicat-o mamei. Ce-i drept și-acum fac la fel, doar că primesc și eu urări și daruri. Nu prin prisma unui statut de mama, dar prin cel al femeii. Nu m-am documentat vreodată prea mult cu privire la această zi, asta și poate datorită articolelor din presa românească ce furnizează mereu câteva informații, așa, să ai puțin habar. Deci habar am avut, dincolo de însemnătatea zilei învățată în copilărie.

Și încep a citi, a cerceta și ajung la paragraful conform căruia ziua de 8 martie este declarată oficial zi liberă în 27 de state. În România de ce nu se poate?

Unde mai pui că în China, un stat în care drepturile omului sunt sub semnul întrebării, femeile beneficiază de o după-amiază de 8 martie liberă oficial. Traversăm oceanul și ajungem într-o țară exotică pentru noi, Cuba, unde ziua femeii este legal declarată zi liberă. Mergem și mai departe cu exemplele până în Africa, unde state precum Eritrea, Burkina Faso, Zambia, Uganda, Madagascar oferă acest cadou femeilor. Până și vecinele din Republica Moldova și Ucraina  se bucură de un 8 martie liber. Anul acesta am fost și noi norocoase: 8 martie s-a nimerit într-o zi de duminică! Să ne bucurăm, zic, căci abia în anul 2020 se va repeta povestea.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s